Enkel videoredigering -online!

WeVideo timeline

Enkel videoredigering og klipping av film er ikke lenger som det var. Altså, sånn har det vel alltid vært. Hele tiden et nytt og bedre program. Men nå ser vi jo at mer og mer arbeidsflyt gjøres online, over nettet. I “skyen”.

For min del er dette en interessant greie. Det har jo blitt noen timer foran diverse skjermer med klipping av film og redigering av varierte formater til ulike formål. Til dette kreves stabil programvare, og stort sett har våre redigeringer vært gjort på Avid sine velkjente programmer. En industristandard for TV og film. Fra Adobe har også Premiere blitt en veldig bra og mye mer profesjonell redigerings-pakke den siste tiden, og har så vidt jeg kan se og høre har også Adobe Premiere blitt tatt inn mer profesjonelt i klipperom og studioer. Jeg har selv jobbet litt på dette i fjor, og det har blitt noe helt annet en det var for noen år siden. -I like it…

Final Cut fra Apple er også en velkjent redigeringsløsning. Men for min del, selv om jeg har sterke følelser for mine Mac produkter, er ikke Final Cut noe jeg har besudlet meg med. Den siste utgaven, Final Cut Pro X fikk mye uheldig omtale av profesjonelle brukere. Men det siste ryktet er at Apple nå har feid litt, og forbedret etter brukernes ønske.

Enkel videoredigering i nettleseren

I denne artikkelen vil jeg tipse om WeVideo. En ny online redigerings løsning som faktisk ser ganske bra ut. Den er også mer folkelig og brukervennlig en de øvrige tyngre programmene nettopp nevnt. Dessuten har man redigerings-pakken tilgjengelig uavhengig av hvilken maskin man jobber på og hvor man er. Så lenge du har nettilgang. WeVideo kjører nemlig rett i din nettleser, så ingen programvare må installeres.

Systemet er cloud-basert, som vil si at at man alltid jobber online, og importerer mediafiler (laster opp) til WeVideo via en av de mange kjente kanalene. Slik som fra din datamaskin, fra Dropbox, eller for eksempel fra en av de mange kjente online tjeneste slik som Google Drive, Instagram, Flickr osv.

Lage film på mobiltelefonen

Har du en iPhone eller Android mobiltelefon, kan du også installere WeVideo sin egen App, og filme direkte på din mobil. Du kan gjøre en kjapp klipping av filmen, legge til tekst og et tema, og laste direkte opp til YouTube eller Facebook.

Senere når du kommer hjem, kan du fint jobbe videre med finklipping, legge til overganger, musikk og kommentarstemme til videoprosjektet ditt.

WeVideo på iPhone og Android

Filming ute, opplasting og klipping hjemme

Et produksjonsteam fikk en forespørsel om å lage en reklamefilm for WeVideo. De fikk 24 timer på seg, og måtte da bruke WeVideo sin løsning online. Det er artig å se hvordan de jobber og hvordan klipperen sitter på kontoret og tar imot materialet fra de 4 teamene som jobbet i felten forskjellige steder.

Fordelen med denne løsningen er at du straks får en backup av dine videofiler, og nettopp dette med å kunne jobbe videre når du kommer hjem på en større skjerm. Redigeringsløsningen i nettleseren er jo mer avansert og man har mye lettere for å visualisere en redigering når man har bedre oversikt og plass.

Storyboard, Timeline og Avansert redigeringsmodus

Når du logger inn på din konto og går i gang med redigering av film, tilbyr WeVideo 3 redigeringsmoduser i forhold til hvordan du ønsker å jobbe. Dette er Storyboard, Timeline og Advanced. Er du ny på dette med redigering av video kan du fint begynne enkelt, eller du som er mer vant til dette kan også jobbe avansert.

Storyboard

Den raskeste måten å jobbe på, og som en fin start på et mer avansert prosjekt kan være Storyboard metoden. Dra klipp i den rekkefølgen du ønsker, trim litt på overgangene, og legg til et tema. Temaer i WeVideo er en måte et skape et inntrykk på. Altså, i istedenfor å selv måtte lage avansert lag med grafikk og fargekomposisjoner, kan du for eksempel velge “vintage-temaet” for å gi videoen et slikt preg.

Timeline

Denne måten å klippe film og video på er den mest kjente, og er den de fleste har sett tidligere. Med denne metoden å klippe på har du mer kontroll på overganger, fadinger, klippe inn og ut punkter og legge til musikk. Du kan faktisk også spille inn din egen kommentarstemme rett i WeVideo, på timeline.

Advanced

For deg som er vant med redigering og klipping av film er dette en foretrukket metode å jobbe på. Du føler du har mer kontroll slik du er vant med i andre kjente redigeringprogrammer. Her får du mer fullverdig kontroll med multritrack audio og video på timeline, mixing av lyd til bilde, finklipping, effekter, tekst og WeVideo’s flerbruker kontroll.

WeVideo tilbyr gratis redigeringprogram

Ønsker du å teste WeVideo systemet eller bare trenger en enkel løsning, har du mulighet til å registrere deg med en konto og komme i gang. Du kan også laste ned mobil appen gratis og bruke denne mot din konto. Gratis versjonen er jo litt begrenset, og begrensningene ligger helst i tilgjengelig eksport-tid per måned (15 min), tilgjengelig oppløsning (480p) og lagringskapasitet. (5 GB)

For de fleste kan 5 GB lagring og en oppløsning på 480p (bildekvalitet/størrelse) være helt greit, men om det er noe som er en festbrems med gratis versjonen er det eksporttiden på 15 min per måned. Dette er ikke mye. Grunnen til dette er så klart at ett online redigeringsystem som skal behandle ekstreme mengder data og bruke heftig prosessorkraft trenger må begrenses.

Utover gratis versjonen finner du egentlig en grei prispakke for systemet. Både for personlig bruk, studenter og for business. Eksempelvis for “Personal Ultra” kontoen som er den største for privatpersoner, betaler man ca. 580,- kr. året, og ca. 60,- mnd. Visst du rocker litt rundt og gjør litt klipping av video, vil dette være anbefalt. For du får da 2 timer eksport tid per måned i HD 720p, 20GB lagring, ingen WeVideo vannmerke i bildet og prioritert prosessering. WeVideo sier at for et lite tillegg kan du også kjøre ut full HD i 1080p. Dette blir da et valg når du eksporterer filmen din.

Praktisk og mobil løsning

Oppsummert synes jeg dette ser artig ut. Det vil ikke bli helt som et tungt fullverdig program på din Mac eller PC, og det ER litt ventetid for opplasting av video og bilde materiale. Men, det er fleksibelt, det er tilgjengelig og det er lett å jobbe med. Du sparer også din egen datamaskin for hardkjøret på RAM og prosessor. Du slipper jo også å hele tiden tenke på oppdatering av systemet da dette er noe WeVideo hele tiden fornyer.

WeVideo som er praktisk mobil løsning

Mitt tips er at når du har gjort et opptak med ditt kamera eller mobiltelefonen: finn kafeen i byen som har den kjappeste Internet linjen UT, og sett i gang opplasting av filmen din der! Eller på din arbeidsplass, bibliotek eller hos naboen som ikke har passordbeskyttet sin linje (invitasjon til fri bruk). Vær kreativ om du ikke har kjapp linje selv hjemme. Husk at en standard ADSL linje hjemme kan være rask inn, men data ut er som regel tregt. Det anbefales også å kombinere dette med Dropbox, noe vi bruker hele tiden til våre produksjoner.

Som er liten fakta til slutt. Faktisk så er WeVideo basert på et norsk selskap som ble startet I 2007. Selskapet som fikk navnet Creaza skulle lage kreative online lærerike og praktiske løsninger for barn. Dette vokste seg stort, og utviklet seg såpass at det i 2011 ble dannet et eget selskap som skulle fokusere på videoproduksjon. WeVideo har nå blitt anerkjent som en oppegående cloud-basert løsning for online video redigering.

Vis frem hva du har gjort!

Jeg kunne virkelig tenkt meg å se andres arbeid og klipping via WeVideo. Så, visst du har gjort noe kreativt her er du velkommen til å poste en kommentar like under her. Jeg legger også dette ut på mine Facebook sider om du ønsker det.

Så sett i gang, finn mobilen, installer WeVideo appen og gjør en klipping online!

 

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply